Over Dalyan

Over Dalyan

Dalyan De geschiedenis van dit agrarische centrum met ruim 16.000 inwoners nam in de jaren ’80 een merkwaardige wending. Voordat de vruchtbare kustvlakte bij Dalaman werd uitgekozen als locatie voor een internationaal vliegveld, was het stadje slechts van regionaal belang; nu passeren er dagelijks honderden toeristen. De luchthaven ligt ongeveer 5 km ten I zuiden van Dalaman in de delta van de gelijknamige rivier, op een plaats die zo vochtig is dat er niet eens zo lang geleden nog malariamuggen voorkwamen. De meeste toeristen worden direct vervoerd naar hun hotel of nemen de bus die hen onmiddellijk naar Marmaris of Fethiye brengt. Hoewel Dalaman zelf eigenlijk niets te bieden heeft, nodigt de omgeving toch uit tot een iets langer verblijf. Het Köycegiz Gölü, ten noordwesten van Dalaman, is een lagune die al ver voor de Oudheid van de zee werd afgegrendeld door de vorming van een rij zandduinen en de moerassige delta van het riviertje de Dalyan. Aan de noordrand van het meer ligt het verblijfplaatsje Köycegiz, langs de weg van Dalaman naar Mugla.

Aan de oevers van het meer zijn op veel plaatsen grote moerassige gebieden te vinden met amberbomen. Deze boom, die 15 m hoog kan worden, levert een hars die wordt gebruikt voor medicinale doeleinden en in parfums. De amber of styraxbalsem wordt door middel van inkepingen uit de schors gewonnen. Het meer is één van de weinige vindplaatsen ter wereld van de amberboom. Bij het plaatsje Sultaniye aan de zuidwestkant ligt een bron met zwavelhoudend warm water.

De Dalyan çayi verbindt het meer van Köycegiz met de Middellandse Zee. Deze rivier vormde in de Oudheid de grens tussen het grondgebied van de Cariërs en de Lyciërs, twee sterk door de Griekse cultuur beïnvloede volken. De grensplaats Kaunos was in de 4e eeuw één van de belangrijkste steden van de Cariërs. Van dat volk kunt u ten westen van Dalaman nog enkele zeer fraaie rotsgraven bewonderen. Dalyan is een prima basis voor een bezoek aan de ruïnes. Want zo’n 8 km ten zuiden van deze vissersplaats ligt een breed strand. U bereikt Dalyan door bij Ortaca een 13 km lange weg in te slaan, die ook wordt bediend door een dolmus. De vissersbootjes van Dalyan zijn tegenwoordig vrijwel allemaal in gebruik als rondvaartboot. De ruïnes van Kaunos zijn alleen goed te bereiken over het water en de lokale bevolking heeft daar goed op ingespeeld. In de steile rotswand boven Kaunos hebben de Cariërs in een stijl die sterk lijkt op die van de Lyciërs enkele schitterende grafmonumenten uitgehouwen, die eruit zien als Griekse tempelgevels. Bij de haven lag het centrum van de stad, waarvan nog enkele bouwwerken uit de tijd na de Carische bloeiperiode overeind staan. U ziet er onder andere een Romeins theater, een agora, een badhuis, een nymphaeum en een Byzantijns kerkje. Tijdens de boottocht over de Dalyan çayi naar Kaunos heeft u kans om de zeldzame grote Afrikaanse drieklauw tegen te komen, een zoetwaterschildpad die meer dan een meter lang kan worden. Ook de kleinere en talrijkere Euraziatische waterschildpad komt voor in dit waterrijke gebied.

Ten zuiden van Dalyan ligt bij Iztuzu achter een rij duinen een kilometerslang zandstrand. Reusachtige zeeschildpadden die behoren tot de soort Caretta Caretta komen daar ieder jaar tussen mei en oktober hun eieren leggen. De vrouwtjes gaan ‘s nachts het strand op en graven er een gat van ongeveer een halve meter diep voor hun eieren. Na ongeveer twee maanden kruipen de jongen (ook weer ‘s nachts) uit de eierschalen en lopen zonder enige hulp naar zee. Aan de oostzijde van het strand liggen de fundamenten van een hotel waarvan de bouw door een actie van natuurbeschermers werd tegengehouden om de schildpadden te beschermen.

Dalyan is een klein plaatsje een de zuid-west kust van Turkije, de Lycische kust. Het ligt aan een rivier tussen de middellandse zee en het Koycegiz meer. Vanaf de kade in Dalyan kijk je uit op een aantal schitterende rotsgraven die uitgehakt zijn in de wand langs de rivier, de graven van Kaunos.
Aan die zijde van de rivier bevinden zich ook overblijfselen van de oude stad Kaunos met o.a. een amfitheater of andere restanten uit de oudheid.
Click for Dalaman, Turkey Forecast

De rivier tussen Dalyan en de zee met de rotsgraven in de wand van de heuvel Dalyan staat bekend om zijn schildpaddenbroedplaats. Je mag ook maar op bepaalde tijdstippen het strand betreden en zeker geen parasols de grond insteken. Om bij het strand te komen kun je een taxiboot nemen.
Deze brengt je in ongeveer 40 minuten naar het strand. Deze tocht is ook heel erg mooi. Je gaat door een prachtig rietlandschap heen. Dit wordt ook wel het Biesbosch van turkije genoemd.
Je kunt ook met de dolmus naar een ander gedeelte van het strand. Dit is, of ligt, veel rustiger. Het is ook de moeite waard om het Koycegiz-meer op te gaan. Dit kun je met een gemeentelijke taxiboot doen en het kost ongeveer 4 euro per persoon. Particuliere bedrijven bieden ook excursies aan maar kunnen soms duurder uitkomen.

Dalyan ligt in een zeer vruchtbaar gebied op zo’n 12 kilometer van een doorgaande weg. Dalyan is een dorp met boeren en vissers, gesticht in de vorige eeuw.
Bij de aanlegsteiger staat nog een moskee uit de beginjaren van Dalyan. Dalyan betekent “visfuik”.
In de rivier van Dalyan zijn nog enkele van deze fuiken uit de vorige eeuw te vinden.
De inwoners van Dalyan leiden net als vroeger nog steeds een eenvoudig leven.
Weliswaar zijn hier de afgelopen jaren veel appartementgebouwen met 2 of 3 etages gebouwd om te kunnen voldoen aan de stijgende vraag naar huisvesting en bedrijfsruimte. Hoger is niet toegestaan omdat Dalyan een beschermd gebied is. De woningen in de originele stijl van de regio bestaan voor het grootste gedeelte uit hout en passen uitstekend in dit gebied.
U vindt ze verspreid tussen de boomgaarden en de akkers. Langs de rivieroever vindt u gemeentelijke gebouwen, theetuinen en discotheken. Aan de aanlegsteiger voor de moskee liggen veel bootjes van de visserscooperatie.
Hier vindt u ook de bootjes van de vele agentschappen die regelmatig dagtochtjes organiseren.
U kunt via de rivier naar verschillende thermische bronnen, naar het meer van Koycegiz, naar de thermische bronnen van Sultaniye, naar het strand van Iztuzu of naar Kaunos. Dalyan, rijk aan natuur en geschiedenis staat sinds 1989 onder bescherming van monumentenzorg en natuurbehoud.

Aan het meer heb je diverse kuuroorden met warmwaterbronnen, zwavel- en modderbaden.
Er heerst geen massale toerisme. Het is een prima uitval basis voor diverse uitstapjes, zoals b.v. een bezoek/boottocht aan de verdronken stad kekova, een wandeling door de Saklikent Canyon (aan te raden omdat dit wel in groepsverband is te doen), of een bezoek aan Pamukkale (wel heel wat uurtjes in de bus).
Er zijn in de avonds en nacht veel muggen. Bij diverse winkels kun je in Dalyan daarvoor een goedje kopen dat erg effectief is. Wil je wat van de omgeving zien dan kun je er het beste in het voor of naseizoen heen gaan, anders is het echt te warm.

Het is een heerlijke plaats om heen te gaan. De Lycische kust is in het algemeen zeer de moeite waard, erg groen, mooie en vooral rustige stranden, veel cultuur, leuke plaatsjes, geen massatoerisme en natuurlijk lekker eten.

Plaatsen die mooi en leuk zijn om te bezoeken (of te verblijven) zijn Patara (vroeger de handelshaven van dit gebied en geboorteplaats van Sint Nicolaas, het heeft 18 km lang zandstrand wat volgens de kenners de mooiste van het middellandsezeegebied is en bijna geheel verlaten is.

Dalyan is pas de laatste jaren bekend geworden. Het kwam in het nieuws toen bleek dat de Caretta-schildpadden, die hier hun broedplaats hebben, met uitsterven bedreigd worden.

Het centrum ligt gecentreerd rond de moskee. In het hoogseizoen is het levendig door de vele dagjesmensen. Er zijn ongeveer 80 winkeljes, varierent van kaartenwinkel tot juwelier. In de circa 35 restaurantjes in het centrum en langs het water worden voornamelijk Turkse gerechten geserveerd.
Van de 25 barretjes hebben velen een terras. Deze barretjes varierent van authentieke Turkse koffiehuizen tot een internetcafe, en van bluesbar tot discobar. Tevens is er een kleine discotheek.

Het kleine plaatsje Dalyan ligt op 87 km afstand van Marmaris en op 26 km afstand van Dalaman (vlieghaven).
Sinds 1989 staat het gebied onder bescherming. Het uitgebreide netwerk van het Dalyan kanaal verbindt de Middellandse zee met het Koycegiz meer, door zich slingerend een weg te banen door de hoge rietkragen die de oevers van het kanaal begroeien. Doordat het zoute zeewater zich hier mengd met het zoete rivierwater, is er een zeer aantrekkelijk milieu ontstaan voor de vele vissen, vogels en de met uitsterven bedreigde Caretta schildpad.

De tocht door het labyrinth van waterwegen leidt tevens naar de best bewaarde Lycsiche koningsgraven en de antieke stad Caunos.
Indrukwekkend gebeiteld in de rotsen kunt u ze vanaf het water bezichtigen, of zittend op een terras van een van de vele restaurants die aan de waterkant gesitueerd zijn.
Ten zuidwesten van het Koycegiz meer bevinden zich de sultaniye Thermale baden. De baden worden al sinds de Hellenistische tijd
gebruikt en het water heeft een temperatuur van 40 graden Celcius.
Het water schijnt een therapeutische werking te hebben.

De spectaculaire tempelgraven van Caunos (4′e eeuw voor Christus), uitgehakt in de hoge rotsen, vormen het decor van het schilderachtige vissersdorpje Dalyan, gelegen temidden van met pijnboombossen begroeide heuvels en katoenvelden.